Kom videre med konflikten

Skrevet af *text*
Tema: Gademægling for unge
Der har til dags dato kørt seks runder med Gademægling i Herredsvang. Instruktøruddannelsen i Gademægling består af tre trin, og det er lykkes to unge fra Herredsvang at komme hele vejen - og herefter stå som instruktører på et af de nye hold sammen med mere erfarne kræfter.
Alle 39 deltagere har taget det første trin der handler om konfliktforståelse.

Pligt eller pres?
Kriminalitet er ofte forbundet med konflikt. I projektet Gademægling undervises unge i at anerkende og håndtere følelser, der opstår i en konflikt, før de eskalerer til vold og negativ adfærd. Ungdommes Røde Kors har god erfaring med Gademægling, og i samarbejde med den Boligsociale Indsats blev Gademægling også en mulighed i Herredsvang. Det første hold bestod af unge mænd på 20 - 22 år, senere har deltagerne været yngre og af begge køn.
Karoline Sørensen var forbi et af de første hold for at lave en reportage. Hun skriver:
Så snart man træder ind i rummet, er det tydeligt at mærke, at drengene hygger sig og har det godt med hinanden. Med det samme er mit første spørgsmål besvaret: ”kommer I af pligt, og fordi I er blevet 'presset' til det?" Drengene vil virkelig det her, og det er tydeligt, at de kan bruge det, de lærer. Tonen er hård, men venskabelig. Der er plads til både sjov og alvor. Der er samtidig ingen tvivl om, hvor grænsen går.

Forandringen sker indefra
Da en af drengene fortæller, at han har været ude for en voldsepisode, kigger ned i jorden og siger, at han ikke har lyst til at tale om det, er det tydeligt, hvorfor det her projekt fungerer. Man spørger ikke nødvendigvis ind. Drengene skal selv have lyst til at tale ud.
Grundtanken bag gademæglerkonceptet er netop, at det er de unge selv, der bedst kan ændre de forhold, som fører til konflikt og utryghed i deres område.

Nære relationer
De seks drenge, der er til stede denne dag, kendte hinanden i forvejen, men gennem kurset har de lært hinanden endnu bedre at kende.
”Vi har lært hinanden at kende og på et andet plan, fordi vi har været sammen på en anderledes måde, end vi normalt er”, fortæller Suhaib.
Flere af drengene har venner, der gerne har villet være med, da de blev fortalt om kurset. Man forstår hurtigt, at drengene ser positivt på kurset, og alle siger, at de vil bruge de ting, som kurset har lært dem i deres hverdag.
Kurset består af flere dele, og man fornemmer, at de har interesse i at deltage i alle delene. De har netop afsluttet konfliktdelen. Herefter følger mæglingsdelen og til sidst instruktørdelen. På kurset bliver der lagt stor vægt på, at drengene selv kommer med inputs. På den måde kan de selv fortælle, hvilke redskaber de har brug for. Lige netop derfor er det et projekt, der fungerer og som har drengenes interesse.

Fakta:
Gademægling er et kriminalitetsforebyggende kursus for unge mellem 13 og 25 år. Det henvender sig især til unge i udsatte boligområder. Det er Ungdommes Røde Kors der står bag projektet.
Artiklen bygger på en artikel af Karoline Sørensen, publiceret på Aarhusvest.dk d. 14.2.2014.