Samtalegruppe hjælper Selma gennem forældres skilsmisse

marie-og-selma-2artikelstorrelse
23-01-2017

  Skrevet af Gæsteskribent

Denne artikel er skrevet af Mille Gissel Laursen

13-årige Selma oplevede sidste år, hvordan en samtalegruppe på Hasle Skole for børn af skilsmisseforældre løste op for nogle af de spændinger, hun gik med i hverdagen. Hun vender jævnligt tilbage til gruppeleder og lærer Marie Thyssen for at få lettet hjertet.

dummy250

Fællesskab for jævnaldrene

Da Selma er to år gammel, beslutter hendes forældre sig for at blive skilt. Selma får et ekstra hjem, en bonusmor og i løbet af de kommende år to halvsøskende. På trods af, at Selma ser sin nye store familie som en gave, fylder skilsmissen alligevel stadig i hendes bevidsthed. Så da Selma får tilbuddet om at blive en del af et fællesskab med jævnaldrende på Hasle Skole, som alle har oplevet forældrene blive skilt, takker Selma og hendes familie ja.

marie-og-selmaartikelstorrelse

Tavshedspagt og tillid

"Jeg var meget nervøs i begyndelsen. Jeg har aldrig brudt mig særlig meget om at snakke om mine forældres skilsmisse, fordi jeg altid har været meget ked af det over det. Men den første gang, indgik vi en tavshedspagt med hinanden. Vi aftale ikke at fortælle noget til andre uden for gruppen om, hvad vi snakkede om. Det var rigtig godt, for så turde jeg sige en masse ting, som jeg ellers ikke turde. Jeg stolede fuldstændig på de andre i gruppen, og vi blev ikke presset til sige noget, hvis vi ikke havde lyst," siger Selma Lund Ehrenreich, der i dag går i 7. klasse på Hasle Skole.

Gruppen, som Selma var en del af, er et projekt som lærer Marie Thyssen formede på Hasle Skole i 2016, efter hun færdiggjorde sin to-årige masteruddannelse i positiv psykologi med speciale i børn af skilsmisseforældre. Siden har Marie Thyssen arbejdet med endnu en gruppe med elever i 5. klasse på Hasle Skole, og hun har planer om at arbejde med nye grupper til foråret – alle af seks til otte ugers varighed.

marie-3artikelstorrelsen

Bekymring om far og mor

"Når forældre bliver skilt, går det ud over barnets generelle trivsel og indlæring. Der er ofte er risiko for negative følgevirkninger, så som savn af forældre og bedsteforældre, bekymringer om flytning og økonomi, skyldfølelse og sundhedsmæssige problemer. Mange af børnene i grupperne har udtalt, at de bekymrer sig om deres far og mor, hvilket gør, at de har svært ved at koncentrere sig i skolen og holde styr på deres ting," fortæller Marie Thyssen og fortsætter:

"I Hyggegruppen og Chokoladekiksgruppen, som børnene døbte dem under forløbet, spejler de sig meget i hinanden. De finder ud af, at de ikke er alene om deres oplevelser. Det hjælper, at de får deres tanker omsat til ord og bliver opmærksom på, at andre lytter, og at der er nogen, der har det på samme måde."

dummy250

Det hjælper at sætte ord på følelser

Siden Marie Thyssen afsluttede sin uddannelse i positiv psykologi, har hun fungeret som en støtteperson på Hasle Skole med fokus på udvikling af børnenes mentale robusthed. Foruden samtalegrupperne for børn af skilsmisseforældre tilbyder hun også enkeltsamtaler til alle børn på skolen, der har udfordringer med trivslen i hverdagen. Selma har siden forløbet opsøgt Marie Thyssen, efter hun oplevede endnu et brud mellem sin far og bonusmor.

»Det er hjælpsomt for os som familie, at der er en lærer som Marie Thyssen på skolen, som Selma kan snakke med om de ting, der vedrører familielivet. Nogle af de dilemmaer, hun stod i tidligere, er blevet reaktiveret med det nye brud. Hendes udfordringer er ikke blevet løst, men hun har lært at sætte ord på sine følelser, langt bedre end tidligere. Selma har fundet ressourcer og styrker til at håndtere en svær situation, som en skilsmisse jo er. Jeg oplever, at hun i højere grad kan lide at gå i skole nu,« fortæller Rikke Ehrenreich, der er mor til Sel

dummy250

I sorg opstår venskaber

Når bølgerne i en skilsmisse går højt, kan skolen være et af de eneste faste holdepunkter i et barns liv. Derfor har Marie Thyssen valgt, at samtalegrupperne skal foregå i skoleregi i vante omgivelser, så børnene har mulighed for føle sig trygge og opbygge tillid til hinanden.

"Jeg har lagt mærke til, at pigerne i den seneste gruppe har fået opbygget et tæt venindeforhold. Nogle af dem følte sig i begyndelsen lidt alene og ensomme i klassen - især med den sorg, der opstod som følge af deres forældres skilsmisse. De har fået et venskab i gruppen og har siden lavet juelafslutning sammen og udnyttet, at de bor tæt på hinanden. Ved at arrangere grupper i skoleregi har børnene mulighed for at møde mig på skolen fremover, og de bliver ved med at have hinanden," siger Marie Thyssen.

Artiklen er bragt i Børn og Unges Nyhedsbrev torsdag den 19. januar.

dummy250

Fakta:

For at høre mere om samtalegrupper og enkeltsamtaler med børn af skilsmisseforældre, kontakt Marie Thyssen på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..


Warning: strpos(): Offset not contained in string in /home/www/herredsvang8210.dk/templates/seb_minima/positions/nyhed/content/mainbody.php on line 91
Vi er her, og vi lytter!
  • Hest i vest